FAQ

tot ce trebuie să știi despre admiterea la UMFST

 

Nr.

crt.

Întrebare

Răspuns

1.         

Sunt un elev din Basarabia, care anul acesta finalizează clasa a XII-a. Am vrut să întreb, pentru admiterea la UMFST este neapărat necesar Anexa 3 Declarație privind apartenența la identitatea culturală română? Este neapărat pașaportul biometric? Eu dețin pașaportul românesc

Cetățenii din Republica Moldova vor completa doar prima parte din Anexa nr. 3 (Declarația privind apartenenta la identitatea culturală română).

 Nu trebuie să mergeți la Minister/Ambasadă pentru certificare.

Nu este necesar să aveți pașaportul biometric. E suficient cel românesc.

2.         

Sunt elevă în clasa a XII-a și am o întrebare legată de admiterea la LMA. Am înțeles că de anul acesta este introdusă limbă germană, respectiv italiană. Se vor putea studia toate cele 4 limbi împreună (engleză, franceză, germană, italiană) sau se pot alege două? Pentru admitere se ia în considerare doar media de la Bacalaureat?

Se vor alege 2 limbi în care se va studia din cele 4 limbi propuse. Da, admiterea se face in funcție de media de bacalaureat.

3.         

Un student care intră la taxă trebuie să plătească  taxa pentru 3, 4 ani?

Nu, un student admis la taxă are acest statut numai pentru 1 an de zile. Dacă pe parcursul acestui an obține rezultate bune la învățătură, pe baza clasificărilor de la sfârșitul anului universitar poate dobândi un statut de student fără taxă.

4.         

Cum sunt sprijiniți studenții cu dificultăți sociale?

Universitatea asigură un sistem de sprijin prin acordarea de burse sociale, prin implicarea în proiecte de sprijinire a învățării, prin burse private, cămin.

5.         

Un student care intră la taxă trebuie să plătească taxa pentru cei doi ani de masterat?

Nu, un student admis la taxă are acest statut numai pentru 1 an de zile. Dacă pe parcursul acestui an obține rezultate bune la învățătură, pe baza clasificărilor de la sfârșitul anului universitar poate dobândi un statut de student fără taxă.

6.         

Studenții de la masterat pot să primească burse?

Da, studenții de la masterat pot beneficia de aceleași categorii de burse ca și studenții de la nivelul de licență, respectiv burse de ajutor social, burse de merit, burse de performanță, în funcție de îndeplinirea condițiilor din Regulament.

7.         

Admiterea la Pedagogia învățământului primar și preșcolar se face numai pe baza mediilor de la bacalaureat? Sau există și probe care trebuie date? Câte locuri bugetate sunt anul acesta? Facultatea este la zi sau fără frecvență?

Programul de licență Pedagogia învățământului primar și preșcolar are o probă eliminatorie care se va  desfășura în data de 23 iulie 2020.

Dacă treceți de această probă admiterea se face în baza  mediei examenului de bacalaureat.

Programul de studii este la învățământ cu frecvență.

Numărul. de locuri este de 25 locuri finanțate (adică suportă cheltuiala universitatea) și 5 locuri la taxă.

8.         

Îmi puteți spune, vă rog, în ce constă proba eliminatorie la Pedagogia învățământului primar și preșcolar şi dacă facultatea e acreditată?

Proba eliminatorie constă dintr-un interviu, o discuție cu cadrele didactice de specialitate.

Programul de studii este autorizat. Acreditarea se obține numai după ce absolvă 3 generații. Este regula inpusă de ARACIS și se aplică tuturor programelor de studii.

9.         

Din câte am citit, dacă programul de studii este autorizat înseamnă că nu se poate da examenul de licență. E adevărat? Şi în acest caz se poate da examenul la o altă facultate acreditată?

Da, într-adevăr așa este. Conform normelor ARACIS, la înființare se primește autorizarea, iar după 3 generații de absolvenți se primește acreditarea. În acest timp examenele de licență se susțin la o altă universitate care are acreditat acest program de studiu în baza unui acord de colaborare între universități. Adică Universitatea, în cazul nostru  UMFST „G.E. Palade”  se îngrijește ca absolvenții să poată susține in altă parte.

10.      

Am fost în trecut student la buget, doar un an, după care m-am lăsat de facultate. Am dreptul să intru la buget în primul an?

Da, puteți intra la buget.

11.      

Legat de cazarea la cămin: beneficiază de regulă toți solicitanții loc?

Nu beneficiază toți solicitanții (Liga studenților se ocupă de repartizare).

12.      

Bursele sociale se acordă lunar începând cu luna decembrie?

Bursele sociale se acordă lunar în funcție de modul în care acestea se distribuie de la Minister.

13.      

Am posibilitatea de a primi o reducere a taxei la cămin dacă primesc bursă socială?

Nu există o reducere pentru cazare.

14.      

Va deranjez cu o intrebare privind locurile din cadrul universitatii dvs pentru absolventii proveniti din sistemul de protectie sociala. Aveti si dvs locuri special alocate pentru aceasta categorie de absolventi?

Aceste locuri sunt la o facultate/program de studiu anume?

Da, se optează pentru acestea la înscriere, unde trebuie să încarcați și o adeverință de la direcția de protecție a copilului ca și dovada.

Nu sunt repartizate pe programe de studiu.

Aceste locuri de gestionează exact ca și cele pentru romi. Se face clasificarea în funcție de opțiunea fiecărui candidat.

15.      

As dori ca rezultatele de la admitere sa fie sub anonimat, ce declaratie trebuie sa dau?

Nu e nevoie de declaratie.  Rezultatele concursului de admitere 2020 vor fi anonimizate (se va folosi numărul de pe legitimație).

16.      

Ce trebuie să conțină dosarul pentru admitere?

Trebuie legalizat unul dintre documente?

Informații legate de inscriere pentru toți candidați le găsiți pe site-ul universității accesând linkul:

https://adminfo.umfst.ro/continut-dosar/

Parcurgeți cu atenție, sunt menționate  toate aspectele importante.

17.      

Unde pot găsi modelul declarației notariale conform căreia nu am studiat la altă facultate?

Declarația trebuie depusă doar dacă nu în acest an ați absolvit liceul și constă din declarație pe proprie răspundere, făcută în prezența notarului, nu există model unic, cum este precizat pe site:

pentru absolvenții de liceu din promoții anterioare, declarație notarială pe proprie răspundere ca nu au urmat studii universitare sau adeverință de la universitatea urmată pentru cei care au fost studenți sau au absolvit un program de studiu, în care să se specifice numărul de ani frecventați la buget, respectiv la taxă și dacă au beneficiat sau nu de bursă, cât și tipul acesteia.

18.      

Sunt din Republica Moldova, am o întrebare cu privire la anexarea pozei 3/4 la cererea de înscriere, puteți să mă informați, fotografia va fi anexată de către elev sau comisia de admitere?

Fotografia va fi atașata de candidat.

19.      

De unde iau legitimatia de concurs?

Odata ce dosarul este validat, va trebui sa listati dvs. legitimatia de concurs.

20.      

Cate locuri neconfirmate sunt?

Numărul locurilor neconfirmate se va știi doar după încheierea perioadei de confirmare.

21.      

Ce este declaratia de consimtamant?

Prin declarația de consimțământ, dvs. vă dați acordul în mod expres și neechivoc ca datele dvs. cu caracter personal să fie prelucrate prin orice mijloace, în conformitate cu legislația europeană, respectiv Regulamentul (UE) 679/2016 privind Protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor), de către instituția publică de învățământ superior și de către orice alt organism abilitat să efectueze verificări asupra activității acesteia.

 

22.      

In dosarul de inscriere trebuie sa avem si Declaratia de consimtamant. Unde o gasesc?

Declaratia de consimtamant o puteti descarca de pe platforma de inscriere.

23.      

Ce trebuie scris pe adeverinta de la medicul de familie?

Pe adeverinta de la medicul de familie trebuie sa fiti declarat apt pentru admiterea la facultate.

24.      

As dori ca rezultatele la admitere sa fie sub anonimat, ce trebuie sa fac?

Rezultatele admiterii vor fi anonimizate pentru toti candidatii. Nu trebuie sa faceti nicio cerere in aceasta privinta.

25.      

Documentele pot fi scanate cu telefonul?

Documentele pot fi fotografiate cu telefonul.

26.      

Ce este fotografie in format digital?

Este fotografia facuta cu un device (aparat foto, telefon, tableta).

27.      

În cazul în care am depus deja un dosar pentru unul dintre programele de licență și aș dor sa mai depun si pentru altele, trebuie sa plătesc taxa de înscriere separat pentru fiecare?

Da. Pentru fiecare program de studiuse incarca cate un dosar si se achita taxa de inscriere pentru fiecare program optat.

Va puteti inscrie la maxim 3 specializari.

28.      

Legitimatia care trebuie prezentata la proba obligatorie pentru pedagogia invatamantului primar si prescolar, este aceeasi cu fisa de inscriere  care se descarca de pe site dupa parcurgerea tuturor pasilor, sau mai trebuie primita o hartie pe e-mail?

Dupa ce parcurgeti toti pasii pentru inscriere trebuie sa va descarcati fisa de inscriere si alaturi de ea se genereaza si legitimatia. Cu aceasta participati la proba obligatorie pentru PIPP.

29.      

În ce constă proba eliminatorie din pedagogia învățământului primar și preșcolar? Și care sunt documentele necesare inscrierii?

Proba de COMPETENTE PSIHOPEDAGOGICE (proba eliminatorie) se desfășoară pe baza unei discuții (la prima vedere) și pe baza citirii unui text în limba română (la prima vedere) Se urmăresc în principal tulburările de vorbire și cele comportamentale. Pentru aceasta probă nu se impune tematică respectiv bibliografie! 

Actele necesarii inscrierii sunt la fel ca la celelalte specializari de la Facultatea de Științe și Litere.

Pentru a la gasi accesati adresa adminfo.umfst.ro si pe urma intrati la Facultate de Științe și Litere.

30.      

Pe calendarul de admitere pentru studii de licenta, la specializarea Pedagogia invatamantului primar si prescolar, scrie ca proba eliminatorie este pe data de 23 iulie. As dori, daca se poate, sa aflu in ce consta aceasta proba.

De asemenea, am vazut ca exista, pentru departamentul de pregatire a cadrelor didactice un alt calendar de admitere, in luna septembrie, la inceput (atasez o poza in care se vede calendarul) si as dori sa ma interesez pentru ce anume este aceasta admitere, si daca este necesara inscrierea la aceasta admitere, in plus fata de admiterea normala (din perioada 13-22 iulie) pentru a putea urma specializarea pedagogia invatamantului primar si prescolar, dar si in ce consta aceasta admitere.

Admiterea din septembrie este pentru programele de formare psihopedagogica de la DPPD, pentru studentii care sunt admisi la facultati si doresc sa opteze pt cariera didactica.

Studentii de la specializarea PIPP (Pedagogia invatamantului primar si prescolar) nu se inscriu si la acest program. Ei obtin automat dreptul de a desfasura activitatea in învățământ în urma finalizarii facultății.