NUTRIȚIE ȘI DIETETICĂ
Perioada studiilor: 3 ani
Procesul educativ asigură formarea de noi cunoștințe, competențe și abilități, care vor servi, atât pentru formarea profesională, cât și ca liant de comunicare și inter-relaționare cu alți specialiști în domeniul sănătății.
Ciclul 2 de pregătire, masteratul de Nutriție clinică și comunitară, continuă pe parcursul a doi ani și completează pregătirea profesională a viitorului specialist.
Ce competențe vei dobândi pe parcursul studiilor:
- Descrierea şi interpretarea noţiunilor de bază ale funcţionării organismului uman, integrarea acestora în concepte/ situaţii care se aplică organismului uman cu scopul de a dezvolta noi competenţe profesionale de îngrijiri generale şi specifice de sănătate.
- Cunoasterea aspectelor de bază referitoare la patologia generală și sistemică precum și la patologia nutrițională.
- Definirea terminologiei, metodelor și principiilor specifice nutriției și dieteticii. Definirea și clasificarea nevoilor nutriționale pe grupe de vârstă și ciclu de viață.
- Aplicarea diferitelor tipuri de dietă în vederea profilaxiei bolilor cronice ; acordarea elementelor de nutriție sănătoasă în vederea prevenirii bolilor.
- Consiliere nutriţională îin diferite boli .
- Dietoterapie și particularități de îngrijire în diferite patologii .
- Recunoașterea dezechilibrelor nutriţionale şi stabilirea adecvată a dietelor pe grupe de boli.
- Însușirea unor informații actuale şi moderne privind noțiunile de: supliment alimentar, aliment funcțional, nutraceutic.
- Identificarea şi analiza aspectelor biochimice și nutriţionale pe grupe de vârstă .
- Definirea principiilor biochimice specifice alimentului.
- Descrierea conceptelor, teoriilor și noțiunilor fundamentale specifice tehnologiei/procesării alimentului.
- Identificarea și aprofundarea nevoilor comunității privind o alimentație sănătoasă.