Caracteristici personale, potrivite pentru a lucra în domeniu:
- Abilitatea generală de învățare, rapiditatea în reacții și capacitatea decizională – nivel maxim
- Aptitudinea numerică – nivel mediu-superior
- Aptitudinea verbală și abilități funcționărești – nivel mediu
- Aptitudinea spațială, aptitudinea de percepție a formei – nivel mediu-satisfăcător
Caracteristici de personalitate
Exercitarea ocupației de programator poate fi realizată cu succes de către persoane care:
- au însușirea de a fi conștiincioase;
- manifestă corectitudine, seriozitate, scrupulozitate.
- au comportamentele orientate spre scopuri clar delimitate, manifestă exigență, meticulozitate și rigurozitate în realizarea sarcinilor prin conștientizarea regulilor.
- au abilitatea de a-și menține echilibrul emoțional și în situații de stres, fără a prezenta manifestări extreme și neconcordante cu situația.
- au capacitatea de a judeca lucrurile și a acționa în mod independent, neinfluențat de alții în condiții de libertate deplină.
Profesia presupune un profil de interese ocupaționale (Holland), cu următoarele caracteristici: I R C
- Investigativ (intelectual) – preferă activități care implică investigații creative ale fenomenelor fizice, biologice și culturale; asimilare de competențe științifice și matematice.
- Realist (motor) – persoană, îi plac activitățile practice, care în general impun forța fizică; are o organizare motorie bună; preferă să rezolve problemele concrete și nu pe cele abstracte; asimilează competențe manuale în domeniul mecanic, tehnic.
- Convențional (conformist) – preferă activitățile care se desfășoară după reguli bine stabilite; alege de obicei, rolurile de subordonat; preferă activitățile care solicită manipulări ordonate și sistematizate a datelor, echipamentelor, organizând informațiile utilizate pentru atingerea scopurilor sale profesionale; îi displac activitățile nestructurate, dezordonate și artistice.