FAQ

tot ce trebuie să știi despre admiterea la UMFST

 

Nr.

crt.

Întrebare

Răspuns

1.         

Sunt din Republica Moldova. M-ar interesa să aflu dacă e posibil să aplic la programul de studii Medicină Dentară ca român de pretutindeni, dacă sunt locuri alocate pentru moldoveni și cum are loc procesul de admitere în acest caz.

Toate informațiile referitoare pentru românii de pretutindeni sunt afișate pe site-ul universității, link

https://adminfo.umfst.ro/romani-de-pretutindeni-si-cetateni-straini/

 

2.         

Sunt un elev din Basarabia, care anul acesta finalizează clasa a XII-a. Am vrut să întreb, pentru admiterea la UMFST este neapărat necesar Anexa 3 Declarație privind apartenența la identitatea culturală română? Este neapărat pașaportul biometric? Eu dețin pașaportul românesc

Cetățenii din Republica Moldova vor completa doar prima parte din Anexa nr. 3 (Declarația privind apartenenta la identitatea culturală română).

 Nu trebuie să mergeți la Minister/Ambasadă pentru certificare.

Nu este necesar să aveți pașaportul biometric. E suficient cel românesc.

3.         

Cum sunt sprijiniți studenții cu dificultăți sociale?

Universitatea asigură un sistem de sprijin prin acordarea de burse sociale, prin implicarea în proiecte de sprijinire a învățării, prin burse private, cămin.

4.         

Studenții de la masterat pot să primească burse?

Da, studenții de la masterat pot beneficia de aceleași categorii de burse ca și studenții de la nivelul de licență, respectiv burse de ajutor social, burse de merit, burse de performanță, în funcție de îndeplinirea condițiilor din Regulament.

5.         

Care este tematica din care se va da admiterea anul acesta? Este precum cea din anii trecuți sau unele capitole nu intră? Pe ce dată va avea loc examenul de admitere? Și nu în ultimul rând, unde mă pot înscrie pentru examen?

Examenul de admitere va avea loc în data de 26 iulie 2020. Răspunsurile cerute le găsiți accesând linkurile de mai jos:

https://adminfo.umfst.ro/m-oe/

https://adminfo.umfst.ro/informatii-admitere-2020/

https://adminfo.umfst.ro/tematica-si-bibliografie-studii-de-licenta/

https://www.umfst.ro/universitate/media/stiri/stiri-detalii.html?tx_news_pi1%5Bnews%5D=1548&tx_news_pi1%5Bday%5D=29&tx_news_pi1%5Bmonth%5D=5&tx_news_pi1%5Byear%5D=2020&cHash=2e32aff6d9ffaba43c58722c98b7d969

6.         

Sunt cetățean al Republicii Moldova, am terminat liceul în Republica Moldova, dar sunt căsătorită cu cetățean român, și la moment locuiesc pe teritoriul României, nu dețin cetățenie română, dar am doar permis de ședere cu drept de muncă, aș dori să aflu dacă pot să aplic la studii ca cetățean străin?

 

Puteți candida pe tip de loc Români de pretutindeni. Găsiți informații accesând link-ul de mai jos:

https://adminfo.umfst.ro/romani-de-pretutindeni-si-cetateni-straini/

7.         

Cum aș putea face rost de cartea de grile /cărțile de grile pentru admitere la medicină generală, militară, dentară? Trebuie să specific că sunt din alt oraș.

Nu există carte/cărți  de grile pentru admitere la medicină UMFST.

8.         

Puteți sa trimiteți programul de admitere pentru anul 2020?

Când se începe înscrierea?

Calendarul de admitere 2020 este afișat pe site-ul facultății:

https://adminfo.umfst.ro/calendarul-admiterii/

9.         

Aș dori câteva precizări în legătură cu admiterea la facultatea dumneavoastră pentru fiica mea. Precizez ca eu sunt cetățean român în timp ce fata este cetățean italian, dar ea vorbește și scrie în limba română foarte bine.

În cazul acesta poate să se înscrie la facultatea de Medicina Dentara în limba română ? Dacă da, puteți să-mi dați mai multe detalii referitoare taxei, unde se desfășoară examenul de admitere, dacă este un punctaj minim, documentele de prezentat etc.  

 

Fiica dumneavoastră are două variante de participare la admiterile din această vară:

1. Români de pretutindeni (concurs de dosare)

Există o serie de documente care trebuiesc pregătite și transmise on-line în perioada depunerii dosarelor.

Toate informațiile necesare le găsiți accesând link-ul de mai jos la secțiunea Informații pentru români de pretutindeni

https://adminfo.umfst.ro/romani-de-pretutindeni-si-cetateni-straini/

2. Să participe la admitere, doar că are nevoie de dovada cunoașterii limbii române (minim 4 ani consecutivi studiați în România dovediți prin foaie matricolă sau atestat de limbă) și trebuie să trimită la universitate un dosar cu documente până pe 4 iulie pentru obținerea atestatului de echivalare a diplomei din cadrul CNRED.

Informații găsiți accesând același link la secțiunea Informații pentru Cetățeni străini.

10.      

Am fost în trecut student la buget, doar un an, după care m-am lăsat de facultate. Am dreptul să intru la buget în primul an? Dar să iau bursă socială?

Da, puteți intra la buget.

11.      

Legat de cazarea la cămin: beneficiază de regulă toți solicitanții loc?

Nu beneficiază toți solicitanții (Liga studenților se ocupă de repartizare).

12.      

Bursele sociale se acordă lunar începând cu luna decembrie?

Bursele sociale se acordă lunar în funcție de modul în care acestea se distribuie de la Minister.

13.      

Am posibilitatea de a primi o reducere a taxei la cămin dacă primesc bursă socială?

Nu există o reducere pentru cazare.

14.      

Pentru admitere la Medicina dentară trebuie test HIV si VDRL ?

Pentru admitere la medicină dosarul întocmit trebuie să conțină documentele  menționate în Art. 18. al Regulamentului de organizare și desfășurare a concursului de admitere (La dosarul de înscriere se anexează obligatoriu următoarele acte, prin încărcarea acestora pe platforma de înscriere on-line): https://www.umfst.ro/fileadmin/documente_oficiale/regulamente/UMFST-REG-16.pdf

 

15.      

Dosarele cu actele pentru admitere, care trebuie depuse până în data de 3 iulie (pentru studenții străini), se poate depune și personal sau exclusiv prin poștă? Pot să vin eu personal și să depun, în funcție de programul secretariatului?

Se poate depune dosarul prin poștă, dar trebuie să ajungă până la data de 3 iulie, sau poate fi depus și personal, cu respectarea măsurilor de siguranță: intrarea se face doar cu mască de protecție.

16.      

Sunt un elev care dorește să susțină examenul de admitere la Medicină Dentară ,la UMFST. Vă contactez cu rugămintea de a-mi preciza, dacă se poate, capitolele din care se dă admiterea la biologie.

Bibliografia este precizată pe site-ul universității,

 

https://adminfo.umfst.ro/tematica-si-bibliografie-studii-de-licenta/

Capitolul 7 (Sistemul osos) şi Capitolul 9 (Sistemul muscular) din această carte nu vor face parte din bibliografia de admitere.

17.      

Svp je veux bien savoir toutes les démarches pour s’inscrire à votre prestigieuse université et la possibilité d’étudier en langue française. Et je veux bien connaître les programmes proposées en langue française pour la première  cycle de licence Svp envoyer moi toutes les liens utiles  concernant ceci.

I am sorry to inform you but we do not have courses in french language.

Our offer is coures in english, romanian and hungarian languages.

18.      

Je suis Alden, étudiant congolais à l’université Marien Ngouabi à Brazzaville. J’ai reçu une annonce disant que votre université offre des bourses d’études. Je vous contacte pour avoir des informations claires et précise à ce sujet.

I am sorry to inform you but we do not have courses in french language.

Our offer is coures in english, romanian and hungarian languages.

19.      

Sunt absolventă de liceu în Republica Moldova, doresc să particip la admiterea la Facultatea de Medicină Dentară din  UMFST „George Emil Palade” din Târgu Mureș  din acest an. 

Vă rog să îmi răspundeți la câteva întrebări:

    Cetățenii Republicii Moldova trebuie să anexeze la dosar declarația privind apartenența la identitatea culturală română? Sau în cazul celor care dețin cetățenie română, dar nu au carte de identitate românească, este posibilă înlocuirea declarației cu copia pașaportului român?

    Există o taxă de admitere sau procesare a dosarului în acest an? 

1. Cetățenii din R. Moldova nu trebuie să completeze Declarația privind apartenența la identitatea culturală română.

2. Nu exista taxa de procesare dosar.

Informatiile complete legate de admitere le gasiti accesand link-ul de mai jos:

https://adminfo.umfst.ro/romani-de-pretutindeni-si-cetateni-straini/

 

20.      

Ma numesc Ana si vreau sa aplic la UMFST ca roman de pretutindeni. Intalnesc cateva neclaritati la capitolul documentelor necesare pentru admitere, mai exact Sars-Cov2. Este necesar acest test dupa ce sunt admisa sau trebuie sa fie inclus in dosar? A doua intrebare e daca pot aplica la doua facultati si cum o pot face?

Avand in vedere ca admiterea este on-line nu este necesar testul momentan. In cazul in care participati si sunteti declarata admisa veti urmari site-ul pentru a vedea daca acest document este necesar la inceperea scolii.

Informatii legate de admitere si detalii veti gasi accesand link-ul de mai jos. Veti gasi de asemenea si formularul de inscriere cu posibilitatea de a selecta un singur program de studiu la noi in Universitate.

Pentru alte universitati trebuie sa ii contactati pe ei pentru a vedea ce reguli au.

https://adminfo.umfst.ro/romani-de-pretutindeni-si-cetateni-straini/

 

21.      

Va deranjez cu o intrebare privind locurile din cadrul universitatii dvs pentru absolventii proveniti din sistemul de protectie sociala. Aveti si dvs locuri special alocate pentru aceasta categorie de absolventi?

Aceste locuri sunt la o facultate/program de studiu anume?

Da, se optează pentru acestea la înscriere, unde trebuie să încarcați și o adeverință de la direcția de protecție a copilului ca și dovada.

Nu sunt repartizate pe programe de studiu.

Aceste locuri de gestionează exact ca și cele pentru romi. Se face clasificarea în funcție de opțiunea fiecărui candidat.

22.      

Din cate am inteles de pe site, inscrierea se va face online. Va aparea o sectiune noua pe adminfo intre 13-22? Nu am reusit sa gasesc o pagina de inscriere propriu-zisa.

Mediile de admitere din anii trecuti mai sunt disponibile publicului? Daca da, mi le puteti pune la dispozitie cumva?

Inscrierile la internat se vor face dupa admitere, tot online? Cum se vor desfasura?

 

Înscrierea se face pe platforma online după calendarul afișat pe site-ul UMFST

https://adminfo.umfst.ro/calendarul-admiterii/

În momentul începerii înscrierii va fi la dispoziția candidaților platforma.

Vă rog să urmăriți cu atenție site-ul UMST pe tot parcursul acestei perioade, toate informațiile legate de admitere le găsiți aici.

În legătură cu admiterea din 2019 sunt informații utile pe:

https://www.umfst.ro/admitere/admitere-2019.html

La întrebarea în legătură cu internat nu pot să vă dau răspuns, nu ține de Oficiu de Admitere.

Să nu uitați de condițiile de intrare în săli

vezi detalii https://adminfo.umfst.ro/precizari-importante-examen-scris/

23.      

Românii de pretutindeni din Republica Moldova de asemenea trebuie sa  aibă testul Covid-19 și testele medicale: HIV și VDRL pentru a fi admiși?

In momentul de fata, avand in vedere ca nu intrati in Romania pentru acest tip de admitere nu e nevoie

24.      

Băiatul meu dorește să depună dosarul de înscriere la UMFST Tg. Mureș, unde studiază și sora lui. Iar în ceea ce privește referirea făcută în Metodologia de admitere la Studii a Românilor de Pretutindeni la capitolul

 

F. Admiterea românilor de pretutindeni din Grecia și  respectiv în Articolul 12, litera f se consemnează că

Dosarul de candidatură  trebuie să conțină :

„f) Copia diplomei de bacalaureat Apolytirion (Secondary School Leaving Certificat) sau echivalentă și a Panellinies Exetaseis”

Dat faptul că nu se acordă o diploma pentru Panellinies Exetaseis, examene corespunzătoare examenelor de admitere la studii de licență, dar se eliberează o adeverință de participare și susținere a acestor examene,  vă rog să-mi răspundeți dacă  referirea facută în Metodologie vizează respectiva Adeverință, mai sus precizată.

Menționez că în toți anii precedenți, admiterea la studii de licență a românilor de pretutindeni din Diaspora, Balcani, respectiv Grecia s-a făcut în baza acestei Adeverințe de participare și suținere a examenelor de admitere în învățământul superior: Panellinies Exetaseis, dar pentru siguranță aș dori și confirmarea dumneavoastră.

Se facea referire la acea adeverinta

25.      

Pe site se scrie că trebuie „examen psihiatric de la Medicul de specialitate

(doar pentru candidatii de la programele de studii din domeniul Sãnătate)” . Nu stiu daca Tehnica dentara se incadreaza in categoria „Sănătate”, si daca trebuie sau nu sa fac acest examen. 

Da, este de domeniu sănătate, deci trebuie să aveți adeverință.

26.      

Aș dori să mă ajutați în legătură cu înscrierile online. Nu reușeșc să îmi creez cont pe platforma, îmi arată doar opțiunea de ,,conectare” , nu găsesc niciunde ,,înregistrare”.

 Pe site-ul universității  găsiți toate informațiile utile în legătură cu înscriere, care se face între 13-22 iulie, această platformă devine activă la data de 13.07.

 

INFORMAȚII ÎNSCRIERE PENTRU TOȚI CANDIDAȚII

 

Înscrierea candidaţilor la concursul de admitere în anul I pentru toate programele de studii, se va face în perioada 13 iulie 2020, orele 8.00 – 22 iulie 2020, orele 12.00 prin intermediul portalului de înscriere online (24h din 24h) accesibil de pe pagina principală a site-ului universității: www.umfst.ro.

 

Pentru candidații care întâmpină dificultăți în utilizarea portalului, va fi disponibil un Call Center, număr de accesare 0265208948, la care candidații pot apela pentru lămuriri, în perioada 13 – 22 iulie 2020, între orele 9,00 – 13,00.

 

27.      

As dori ca rezultatele de la admitere sa fie sub anonimat, ce declaratie trebuie sa dau?

Nu e nevoie de declaratie.  Rezultatele concursului de admitere 2020 vor fi anonimizate (se va folosi numărul de pe legitimație).

28.      

Inainte de a sustine admiterea la UMF, as dori sa imi depun dosarul la o alta facultate. Daca la respectiva facultate obtin un loc bugetat si il confirm, iar mai apoi, in caz ca obtin un loc bugetat si la UMF imi retrag dosarul de la respectiva facultate( cu toate ca am confirmat locul, fara sa continui studiile acolo), pot obtine locul bugetat la UMF?

 Da, puteti obtine un loc bugetat la UMFST TG. Mures chiar daca ati confirmat locul la o alta facultate (veti pierde taxa de inmatriculare de la respectiva facultate). Confirmarea online se face in data de 28 iulie 2020 pana la ora 15, urmand ca in perioada 1-14 septembrie 2020 sa veniti la Decanatul Facultatii de Medicina pentru a va depune actele in original.

29.      

Daca doresc să dau admiterea la medicină generală nu pot să depun dosarul și la specializări mici?

Vă aducem la cunostinta ca in cadrul facultatilor de Medicina, Medicina Dentara si Farmacie, candidatii pot opta pentru un singur program de studii.

30.      

Ce trebuie să conțină dosarul pentru admitere?

Trebuie legalizat unul dintre documente?

Informații legate de inscriere pentru toți candidați le găsiți pe site-ul universității accesând linkul:

https://adminfo.umfst.ro/continut-dosar/

Parcurgeți cu atenție, sunt menționate  toate aspectele importante.

31.      

Este posibilă înscrierea la mai multe programe de studii în cadrul UMF?

Nu este posibilă înscrierea la mai multe programe de studii la programele de studii apartinând domeniului Sănătate.

32.      

Unde pot găsi modelul declarației notariale conform căreia nu am studiat la altă facultate?

Declarația trebuie depusă doar dacă nu în acest an ați absolvit liceul și constă din declarație pe proprie răspundere, făcută în prezența notarului, nu există model unic, cum este precizat pe site:

pentru absolvenții de liceu din promoții anterioare, declarație notarială pe proprie răspundere ca nu au urmat studii universitare sau adeverință de la universitatea urmată pentru cei care au fost studenți sau au absolvit un program de studiu, în care să se specifice numărul de ani frecventați la buget, respectiv la taxă și dacă au beneficiat sau nu de bursă, cât și tipul acesteia.

33.      

Mă interesez că dacă sunt din Târgu Mureș și aș dori să particip la examenul de admitere trebuie să fac test covid19 înainte? Sau acest lucru se referă doar la candidații din străinătate?

Testul COVID-19 se referă doar la cei care vin din străinătate, cum este menționat și pe site-ul universității.

34.      

Este obligatoriu depunerea certificatului medical si pentru cei aflati permanent in Romania care depun dosar online  pentru Medicina Dentară in română la buget ?

 

 

Toți candidați trebuie să depună  adeverință medicală solicitată.

 

35.      

Este obligatoriu depunerea adeverinței de la medicul psihiatru si pentru Medicina Dentară? Sa inteleg ca SANATATE, se referă la tot ce tine de MEDICINA, MEDICINĂ DENTARĂ , FARMACIE ?

DOMENIUL DE SĂNĂTATE ESTE: TOT CE APARȚINE DE MEDICINĂ/MEDICINĂ DENTARĂ/FARMACIE, DECI TREBUIE ȘI Examen psihiatric de la medicul de specialitate (doar pentru candidații de la programele de studii din domeniul Sănătate), din care să rezulte că sunt apţi pentru profilul sau programul de studiu la care candidează; dacă candidează pentru programele din domeniul Sănătate

36.      

Referitor la examenul de admitere nivel licență, specializarea Tehnică dentară, vă rog să îmi spuneți dacă cele 30 locuri din oferta educațională pentru anul 2020 sunt bugetate. În cazul în care din aceste locuri sunt repartizate și la taxă,vă rog să îmi spuneți ce taxe anuale de școlarizare sunt preconizate la specializarea menționată anterior. Nu am găsit această informație pe site-ul Universității.

Toate cele 30 de locuri sunt bugetate. Nu sunt locuri repartizate la taxă.

37.      

Sunt din Republica Moldova, am o întrebare cu privire la anexarea pozei 3/4 la cererea de înscriere, puteți să mă informați, fotografia va fi anexată de către elev sau comisia de admitere?

Fotografia va fi atașata de candidat.

38.      

De unde iau legitimatia de concurs?

Odata ce dosarul este validat, va trebui sa listati dvs. legitimatia de concurs.

39.      

Cate locuri neconfirmate sunt?

Numărul locurilor neconfirmate se va știi doar după încheierea perioadei de confirmare.

40.      

Ce este declaratia de consimtamant?

Prin declarația de consimțământ, dvs. vă dați acordul în mod expres și neechivoc ca datele dvs. cu caracter personal să fie prelucrate prin orice mijloace, în conformitate cu legislația europeană, respectiv Regulamentul (UE) 679/2016 privind Protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor), de către instituția publică de învățământ superior și de către orice alt organism abilitat să efectueze verificări asupra activității acesteia.

 

41.      

In cazul in care din 15 iulie intram in stare de urgență  cum se va desfășura examenul de admitere?

Orice modificare aparuta la nivel local sau national va fi postata in timp util pe site-ul universitatii. Va rugam sa vizualizati frecvent site-ul.

42.      

Data fiind situatia actuala si numarul in crestere a noilor cazuri de COVID-19, ce se va intampla cu examenul de admitere pentru Medicina/Medicina Dentara daca conditiile nu se vor imbunatati?

Orice modificare aparuta la nivel local sau national va fi postata in timp util pe site-ul universitatii. Va rugam sa vizualizati frecvent site-ul.

43.      

Dacă am fost anul trecut la o alta facultate, am nevoie de o adeverința cum ca am făcut acolo un an bugetat?

Veti avea nevoie de adeverinta de la facultate doar la confirmarea locului (daca veti fi admisa).

44.      

Unde pot sa fac examenul psihiatric?

Examenul psihiatric se poate face la orice cabinet de specialitate (public sau privat).

45.      

Unde vad mediile cu care s-au intrat in anii anteriori?

Puteți vedea rezultatele admiterii iulie 2019 accesand link-ul: https://www.umfst.ro/admitere/admitere-2019.html

 

46.      

In dosarul de inscriere trebuie sa avem si Declaratia de consimtamant. Unde o gasesc?

Declaratia de consimtamant o puteti descarca de pe platforma de inscriere.

47.      

Pentru ce specializari este necesara adeverinta de la medicul de specialitate?

Examenul psihiatric este necesar pentru candidatii care se inscriu la unul din programele facultatilor de Medicina, Medicina Dentara sau Farmacie.

48.      

Ce trebuie scris pe adeverinta de la medicul de familie?

Pe adeverinta de la medicul de familie trebuie sa fiti declarat apt pentru admiterea la facultate.

49.      

As dori ca rezultatele la admitere sa fie sub anonimat, ce trebuie sa fac

Rezultatele admiterii vor fi anonimizate pentru toti candidatii. Nu trebuie sa faceti nicio cerere in aceasta privinta.

50.      

Răspunsurile incomplete vor fi punctate?

 

Nu. Nu vor fi punctate rapunsurile incomplete.

51.      

Documentele pot fi scanate cu telefonul?

Documentele pot fi fotografiate cu telefonul.

52.      

Ce este fotografie in format digital?

Este fotografia facuta cu un device (aparat foto, telefon, tableta).

53.      

Vor fi adaugate locuri dupa examenul de admitere?

Nu, pentru sesiunea iulie 2020 nu va fi modificata cifra de scolarizare.

54.      

Ce trebuie sa scrie cu exactitate pe adeverința de la medicul psihiatru?

Pe adeverinta de la medicul psihiatru trebuie sa fie specificat ca sunteti apt psihic pentru admiterea la facultate.

55.      

Am deja o diploma de licenta, ce documente depun la dosar diploma de bacalaureat sau diploma de licenta? Prima licenta a fost la fara taxa.

Candidatii la a doua licenta vor depune la Registratura universității sau online, pe adresa de mail: rectorat@umfst.ro până în data de 17 iulie 2020 o cerere însoțita de copii după diplomă și anexa acesteia. Rezultatele se vor afișa în data de 21 iulie 2020.

56.      

Dacă locuiesc si in strainatate dar și în România , pot aduce adeverința medicală de la medicul de familie din strainatate?

Adeverinta trebuie sa fie eliberata de medicul de familie din localitatea dvs. de domiciliu.