FAQ

tot ce trebuie să știi despre admiterea la UMFST

Nr.

crt.

Întrebare

Răspuns

1.         

Sunt elevă în clasa a XII-a și în curând voi susține examenul de bacalaureat. Iar în urma promovării acestuia sunt interesată să aplic la Facultatea de Farmacie din cadrul Universității UMFST. Și mi-aș dori să aflu mai multe informații despre  înscriere și admitere, cum ar fi:        

 -perioada de înscriere a candidaților;

 -documentele necesare;

 -procedeul de înscriere;

 -locul și condițiile desfășurării examenului de admitere, cât și data acestuia.

Înscrierile la examenul de admitere  vor avea loc în perioada 13-22 iulie 2020, pe platforma on-line a universității, iar examenul se va desfășura prin metoda tradițională (on-site) în data de 26  iulie 2020, cu respectarea cu strictețe a măsurilor de distanțare fizică și  de protecție a candidaților.

Toate informațiile legate de admitere sunt afișate pe situl universității în meniu Admitere 2020:

https://adminfo.umfst.ro/medicina/

 

2.         

Vă contactez cu trei nelămuriri pentru a cunoaște exact procedura de înscriere pe locurile de olimpici:

 1) Înscrierea va avea loc în aceeași perioada cu cea obișnuită?

 2) Ce va trebui sa trimit online pentru a avea dosarul complet?

 3) Cu cât timp înainte de examen se va afișa lista candidaților admiși pe locurile destinate olimpicilor?

În primul rând trebuie să vă adresați la secretariatul rectoratului printr-o cerere în care menționați că doriți să vă înscrieți la locuri pentru olimpici, și să atașați și Diploma eliberată care atestă locul obținut la olimpiadă națională sau internațională. Cererea va fi analizată, și primiți răspunsul despre procedura înscrierii.

3.         

Cum sunt sprijiniți studenții cu dificultăți sociale?

Universitatea asigură un sistem de sprijin prin acordarea de burse sociale, prin implicarea în proiecte de sprijinire a învățării, prin burse private, cămin.

4.         

Sunt cetățean al Republicii Moldova, am terminat liceul în Republica Moldova, dar sunt căsătorită cu cetățean român, și la moment locuiesc pe teritoriul României, nu dețin cetățenie română, dar am doar permis de ședere cu drept de muncă, aș dori să aflu dacă pot să aplic la studii ca cetățean străin?

 

 

Puteți candida pe tip de loc Români de pretutindeni. Găsiți informații accesând link-ul de mai jos:

https://adminfo.umfst.ro/romani-de-pretutindeni-si-cetateni-straini/

5.         

Scriu acest e-mail pentru a cere informații referitoare la procesul de admitere în cadrul Facultății de Farmacie, oferta este într-adevăr interesanta și aș dori să aflu mai multe despre cum ma pot alătura comunității UMFST.

Toate informațiile necesare procesului de admitere la Facultatea de Farmacie le găsiți pe pagina universității la secțiunea Admitere:

https://adminfo.umfst.ro/farmacie/

Pentru informații specifice programelor de studii farmaceutice, pe care nu le găsiți pe AdmINFO puteți contacta Decanatul Facultății de Farmacie: decanat.farmacie@umfst.ro

6.         

Aș dori unele precizări privind dosarul de înscriere la admitere pentru Facultatea de Farmacie:

-adeverință de la medicul de specialitate- la ce specialitate se referă. Este nevoie atât de adeverință de la medicul de familie cât și de la medic de specialitate?

-referitor la taxa de înscriere: sunt scutiți de taxă și candidații care au unul sau ambii părinți cadre didactice, în activitate, în învățământul preuniversitar?

Aveți nevoie de adeverință medicală de la medicul de familie din localitatea de domiciliu +adeverință de examen psihiatric de la medicul de specialitate (adeverință eliberată de medic specialist psihiatru) din care să rezulte că sunteți apt pentru profilul/specializare la care candidați.

Legat de taxa de înscriere: sunt scutiți de plata taxelor de înscriere copii personalului didactic și auxiliar în activitate sau pensionat care au activat în sistemul de învățământ pe baza de adeverință de confirmare  statutului părinților.

7.         

Puteți sa trimiteți programul de admitere pentru anul 2020?

Când se începe înscrierea?

Calendarul de admitere 2020 este afișat pe site-ul facultății:

https://adminfo.umfst.ro/calendarul-admiterii/

8.         

Am fost în trecut student la buget, doar un an, după care m-am lăsat de facultate. Am dreptul să intru la buget în primul an? Dar să iau bursă socială?

Da, puteți intra la buget.

9.         

Legat de cazarea la cămin: beneficiază de regulă toți solicitanții loc?

Nu beneficiază toți solicitanții (Liga studenților se ocupă de repartizare).

10.      

Bursele sociale se acordă lunar începând cu luna decembrie?

Bursele sociale se acordă lunar în funcție de modul în care acestea se distribuie de la Minister.

11.      

Am posibilitatea de a primi o reducere a taxei la cămin dacă primesc bursă socială?

Nu există o reducere pentru cazare.

12.      

Aș dori să știu data în care se poate depune dosarul pentru admiterea la Facultatea de Farmacie.

Înscrierea se face pe platformă on-line în perioada 13 iulie 2020, ora 8:00 – 22 iulie 2020, ora 12:00

Calendarul admiterii regăsiți accesând site-ul UMFST GEP  din Targu-Mureș.

https://adminfo.umfst.ro/calendarul-admiterii/

 

13.      

Dosarele cu actele pentru admitere, care trebuie depuse până în data de 3 iulie (pentru studenții străini), se poate depune și personal sau exclusiv prin poștă? Pot să vin eu personal și să depun, în funcție de programul secretariatului?

Se poate depune dosarul prin poștă, dar trebuie să ajungă până la data de 3 iulie, sau poate fi depus și personal, cu respectarea măsurilor de siguranță: intrarea se face doar cu mască de protecție.

14.      

Sunt absolventă de liceu în Republica Moldova, doresc să particip la admiterea la Facultatea de Farmacie din  UMFST „George Emil Palade” din Târgu Mureș  din acest an. 

Vă rog să îmi răspundeți la câteva întrebări:

    Cetățenii Republicii Moldova trebuie să anexeze la dosar declarația privind apartenența la identitatea culturală română? Sau în cazul celor care dețin cetățenie română, dar nu au carte de identitate românească, este posibilă înlocuirea declarației cu copia pașaportului român?

    Există o taxă de admitere sau procesare a dosarului în acest an? 

1. Cetățenii din R. Moldova nu trebuie sa completeze Declaratia privind apartenenta la identitatea culturală română.

2. Nu exista taxa de procesare dosar.

Informatiile complete legate de admitere le gasiti accesand link-ul de mai jos:

https://adminfo.umfst.ro/romani-de-pretutindeni-si-cetateni-straini/

 

15.      

Ma numesc Ana si vreau sa aplic la UMFST ca roman de pretutindeni. Intalnesc cateva neclaritati la capitolul documentelor necesare pentru admitere, mai exact Sars-Cov2. Este necesar acest test dupa ce sunt admisa sau trebuie sa fie inclus in dosar? A doua intrebare e daca pot aplica la doua facultati si cum o pot face?

Avand in vedere ca admiterea este on-line nu este necesar testul momentan. In cazul in care participati si sunteti declarata admisa veti urmari site-ul pentru a vedea daca acest document este necesar la inceperea scolii.

Informatii legate de admitere si detalii veti gasi accesand link-ul de mai jos. Veti gasi de asemenea si formularul de inscriere cu posibilitatea de a selecta un singur program de studiu la noi in Universitate.

Pentru alte universitati trebuie sa ii contactati pe ei pentru a vedea ce reguli au.

https://adminfo.umfst.ro/romani-de-pretutindeni-si-cetateni-straini/

 

16.      

Aş dori să întreb dacă premiul la Olimpiada Naţională a Liceelor Maghiare din România, poate  înlocui admiterea la medicină.

Se pot înscrie, fără susținerea concursului de admitere, pe locurile finanțate de la bugetul de stat: 

a. absolvenții de liceu care au obținut, în perioada studiilor liceale, premiile I, II, III la olimpiadele școlare internaționale la Biologie, Chimie, Fizică, Informatică sau Matematică

b. absolvenții de liceu care au obținut premiile I, II sau III la faza națională a olimpiadelor școlare de la Biologie, Chimie, Fizică, Informatică sau Matematică, recunoscute de M.E.C., în cel puțin unul din ultimii doi ani de școlarizare.

17.      

Din cate am inteles de pe site, inscrierea se va face online. Va aparea o sectiune noua pe adminfo intre 13-22? Nu am reusit sa gasesc o pagina de inscriere propriu-zisa.

Mediile de admitere din anii trecuti mai sunt disponibile publicului? Daca da, mi le puteti pune la dispozitie cumva?

Inscrierile la internat se vor face dupa admitere, tot online? Cum se vor desfasura?

Daca considerati ca ar mai trebui sa stiu ceva, va rog puneti-ma la curent, chiar mi-e frica sa nu trec cu vederea peste ceva important.

Înscrierea se face pe platforma online după calendarul afișat pe site-ul UMFST

https://adminfo.umfst.ro/calendarul-admiterii/

În momentul începerii înscrierii va fi la dispoziția candidaților platforma.

Vă rog să urmăriți cu atenție site-ul UMST pe tot parcursul acestei perioade, toate informațiile legate de admitere le găsiți aici.

În legătură cu admiterea din 2019 sunt informații utile pe:

https://www.umfst.ro/admitere/admitere-2019.html

La întrebarea în legătură cu internat nu pot să vă dau răspuns, nu ține de Oficiu de Admitere.

Să nu uitați de condițiile de intrare în săli

vezi detalii https://adminfo.umfst.ro/precizari-importante-examen-scris/

18.      

Românii de pretutindeni din Republica Moldova de asemenea trebuie sa  aibă testul Covid-19 și testele medicale: HIV și VDRL pentru a fi admiși?

In momentul de fata, avand in vedere ca nu intrati in Romania pentru acest tip de admitere nu e nevoie.

19.      

Aș dori sa urmez cursurile la programul de studii Cosmetica medicala si tehnologia produsului  cosmetic din cadrul UMFST.

      As dori sa stiu daca actele necesare si data inscrierii la programele de studiu cu durata de 3 ani coincid cu cele necesare inscrierii pentru concursul de admitere, avand in vedere ca inscrierea se face pe baza de dosar.

Da, coincid, este valabilă pentru toți candidați

 

20.      

Aș dori să mă ajutați în legătură cu înscrierile online,. Nu reușeșc să îmi creez cont pe platforma, îmi arată doar opțiunea de ,,conectare,, , nu găsesc niciunde ,,înregistrare”.

 Pe site-ul universității  găsiți toate informațiile utile în legătură cu înscriere, care se face între 13-22 iulie, această platformă devine activă la data de 13.07.2020.

 

INFORMAȚII ÎNSCRIERE PENTRU TOȚI CANDIDAȚII

 

Înscrierea candidaţilor la concursul de admitere în anul I pentru toate programele de studii, se va face în perioada 13 iulie 2020, orele 8.00 – 22 iulie 2020, orele 12.00 prin intermediul portalului de înscriere online (24h din 24h) accesibil de pe pagina principală a site-ului universității: www.umfst.ro.

 

Pentru candidații care întâmpină dificultăți în utilizarea portalului, va fi disponibil un Call Center, număr de accesare 0265208948, la care candidații pot apela pentru lămuriri, în perioada 13 – 22 iulie 2020, între orele 9,00 – 13,00.

 

21.      

As dori ca rezultatele de la admitere sa fie sub anonimat, ce declaratie trebuie sa dau?

Nu e nevoie de declaratie.  Rezultatele concursului de admitere 2020 vor fi anonimizate (se va folosi numărul de pe legitimație).

22.      

Ce trebuie să conțină dosarul pentru admitere?

Trebuie legalizat unul dintre documente?

Informații legate de inscriere pentru toți candidați le găsiți pe site-ul universității accesând linkul:

https://adminfo.umfst.ro/continut-dosar/

Parcurgeți cu atenție, sunt menționate  toate aspectele importante.

23.      

Este posibilă înscrierea la mai multe programe de studii în cadrul UMFST G.E. PALADE?

Nu este posibilă înscrierea la mai multe programe de studii din domeniul Sănătate.

24.      

Unde pot găsi modelul declarației notariale conform căreia nu am studiat la altă facultate?

Declarația trebuie depusă doar dacă nu în acest an ați absolvit liceul și constă din declarație pe proprie răspundere, făcută în prezența notarului, nu există model unic, cum este precizat pe site:

pentru absolvenții de liceu din promoții anterioare, declarație notarială pe proprie răspundere ca nu au urmat studii universitare sau adeverință de la universitatea urmată pentru cei care au fost studenți sau au absolvit un program de studiu, în care să se specifice numărul de ani frecventați la buget, respectiv la taxă și dacă au beneficiat sau nu de bursă, cât și tipul acesteia.

25.      

Mă interesez dacă sunt din Târgu Mureș și aș dori să particip la examenul de admitere trebuie să fac test covid19 înainte? Sau acest lucru se referă doar la candidații din străinătate?

Testul COVID-19 se referă doar la cei care vin din străinătate, cum este menționat și pe site-ul universității.

26.      

Este obligatoriu depunerea adeverinței de la medicul psihiatru si pentru Medicina . Sa inteleg ca SANATATE, se referă la tot ce tine de MEDICINA, MEDICINĂ DENTARĂ , FARMACIE ?

DOMENIUL DE SĂNĂTATE ESTE: TOT CE APARȚINE DE MEDICINĂ/MEDICINĂ DENTARĂ/FARMACIE, DECI TREBUIE ȘI Examen psihiatric de la medicul de specialitate (doar pentru candidații de la programele de studii din domeniul Sănătate), din care să rezulte că sunt apţi pentru profilul sau programul de studiu la care candidează;, dacă candidează pentru programele din domeniul Sănătate

27.      

Sunt din Republica Moldova, am o întrebare cu privire la anexarea pozei 3/4 la cererea de înscriere, puteți să mă informați, fotografia va fi anexată de către elev sau comisia de admitere?

Fotografia va fi atașata de candidat.

28.      

De unde iau legitimatia de concurs?

Odata ce dosarul este validat, va trebui sa listati dvs. legitimatia de concurs.

29.      

Cate locuri neconfirmate sunt?

Numărul locurilor neconfirmate se va știi doar după încheierea perioadei de confirmare.

30.      

Ce este declaratia de consimtamant?

Prin declarația de consimțământ, dvs. vă dați acordul în mod expres și neechivoc ca datele dvs. cu caracter personal să fie prelucrate prin orice mijloace, în conformitate cu legislația europeană, respectiv Regulamentul (UE) 679/2016 privind Protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor), de către instituția publică de învățământ superior și de către orice alt organism abilitat să efectueze verificări asupra activității acesteia.

 

31.      

In cazul in care din 15 iulie intram in stare de urgență  cum se va desfășura examenul de admitere?

Orice modificare aparuta la nivel local sau national va fi postata in timp util pe site-ul universitatii. Va rugam sa vizualizati frecvent site-ul.

32.      

Data fiind situatia actuala si numarul in crestere a noilor cazuri de COVID-19, ce se va intampla cu examenul de admitere pentru Farmacie, daca conditiile nu se vor imbunatati?

Orice modificare aparuta la nivel local sau national va fi postata in timp util pe site-ul universitatii. Va rugam sa vizualizati frecvent site-ul.

33.      

Dacă am fost anul trecut la o alta facultate, am nevoie de o adeverința cum ca am făcut acolo un an bugetat?

Veti avea nevoie de adeverinta de la facultate doar la confirmarea locului (daca veti fi admisa).

34.      

Unde pot sa fac examenul psihiatric?

Examenul psihiatric se poate face la orice cabinet de specialitate (public sau privat).

35.      

Unde vad mediile cu care s-au intrat in anii anteriori?

Puteți vedea rezultatele admiterii iulie 2019 accesand link-ul: https://www.umfst.ro/admitere/admitere-2019.html

 

36.      

In dosarul de inscriere trebuie sa avem si Declaratia de consimtamant. Unde o gasesc?

Declaratia de consimtamant o puteti descarca de pe platforma de inscriere.

37.      

Pentru ce specializari este necesara adeverinta de la medicul de specialitate?

Examenul psihiatric este necesar pentru candidatii care se inscriu la unul din programele facultatilor de Medicina, Medicina Dentara sau Farmacie.

38.      

Ce trebuie scris pe adeverinta de la medicul de familie?

Pe adeverinta de la medicul de familie trebuie sa fiti declarat apt pentru admiterea la facultate.

39.      

As dori ca rezultatele la admitere sa fie sub anonimat, ce trebuie sa fac?

Rezultatele admiterii vor fi anonimizate pentru toti candidatii. Nu trebuie sa faceti nicio cerere in aceasta privinta.

40.      

Răspunsurile incomplete vor fi punctate?

 

Nu. Nu vor fi punctate rapunsurile incomplete.

41.      

Documentele pot fi scanate cu telefonul?

Documentele pot fi fotografiate cu telefonul.

42.      

Ce este fotografie in format digital?

Este fotografia facuta cu un device (aparat foto, telefon, tableta).

43.      

Vor fi adaugate locuri dupa examenul de admitere?

Nu, pentru sesiunea iulie 2020 nu va fi modificata cifra de scolarizare.

44.      

Ce trebuie sa scrie cu exactitate pe adeverința de la medicul psihiatru?

Pe adeverinta de la medicul psihiatru trebuie sa fie specificat ca sunteti apt psihic pentru admiterea la facultate.

45.      

Am deja o diploma de licenta, ce documente depun la dosar diploma de bacalaureat sau dilpoma de licenta. Prima licenta a fost la fara taxa.

Candidatii la a doua licenta vor depune la Registratura universității sau online, pe adresa de mail: rectorat@umfst.ro până în data de 17 iulie 2020 o cerere însoțita de copii după diplomă și anexa acesteia. Rezultatele se vor afișa în data de 21 iulie 2020.

46.      

Dacă locuiesc si in strainatate dar și în România , pot aduce adeverința medicală de la medicul de familie din strainatate?

Adeverinta trebuie sa fie eliberata de medicul de familie din localitatea dvs. de domiciliu.

47.      

Doresc sa ma înscriu anul acesta la Facultatea de Farmacie dar am câteva nelămuriri. Am absolvit acum 8 ani o alta facultate din alt domeniu ( Științe Economice) la bugetul de stat timp de 3 ani. Ar trebui sa urmez alți pași pentru înscriere? Pot efectua la buget 2 ani în caz ca acumulez punctaj suficient la examen sau toți cei 5 ani vor fi la cu taxa? Am adeverință de la facultatea respectiva cu numărul de ani de la buget.

Daca veti fi admisa, veți urma cursurile la buget timp de 2 ani și apoi următorii la taxă.

În caz de reușită, pe lângă adeverința de la facultate cu anii frecventați la buget, veți aduce și o adeverință în care să fie specificat dacă ați beneficiat sau nu de bursă și dacă da, tipul acesteia și perioada.